Lenjerie de pat

Asternuturi de pat din flanel

Lenjeria de pat din flanel, cu textura ei fina si pufoasa, este o lenjerie moale si placuta la atingere, ideala pentru perioada rece a anului. In timp ce paturile de flanel adauga caldura patului, lenjeria de pat de flanel in amestec cu bumbac nu doar ca tine de cald, dar are si capacitatea de a tine departe umiditatea. In functie de cat sunt de grele, tesaturile din flanel sunt mai calduroase, insa lenjerii de pat din flanel se gasesc si in varianta light, fiind potrivite si pentru lunile calde de vara. Pentru ca majoritatea, microfibra sau lana este sezoniera, veti gasi aceste asternuturi la preturi foarte bune la sfarsitul iernii.

Lenjerii de pat

Lenjeria de pat obisnuita este catalogata in functie de densitatea firelor din tesatura, cu cat aceasta este mai mare, cu atat asternuturile sunt considerate de calitate. In cazul lenjeriei de pat din flanel, calitatea este data de greutatea per cm patrat, cu cat aceasta este mai mare, cu atat asternuturile sunt mai calde, mai moi si mai luxoase la atingere. Una dintre problemele lenjeriei de pat din flanel este scamosarea. In timpul procesului clasic de fabricatie, tesatura trece printr-o masina care slabeste bucatile mici de fibre de bumbac din care este facuta flanelul si ca rezultat, materialul este mai nedeted pe o parte si cu tendinte de scamosare pe cealalta. Insa procesele moderne de fabricatie a lenjeriei de pat din flanel reduce aceasta problema si riscul de scamosare.

Lenjerie de pat

Lenjeria de pat din finet poate avea o tesatura clasica, un fir deasupra, un fir dedesubt, sau poate fi o tesatura rezistenta, pe diagonala, in care firul testut trece peste mai multe fire in acelasi timp. Fiecare rand trece peste un set diferit de fire pentru a crea un model pe diagonala. O data ce tesatura este completa, materialul trece prin procesul de colorare. Culoarea si modelul pot fi pulverizate sau imprimate pe tesatura si unii producatori pre-spala tesatura inainte de a coase lenjeria de pat, pentru a reduce riscul ca lenjeria sa intre la apa la prima spalara dar si pentru a stabiliza culorile. De asemenea, unii producatori mai trec o data materialul prin masina de tesut pentru a face fibrele de bumbac din tesatura si mai pufoase si implicit o lenjerie de pat mai moale.

Lenjerii de pat din flanel

Finet vs fleece

Lenjeria de pat din flanel sau finet a rezolvat de mult timp problema asternuturilor de pat reci pe timp de iarna, insa in ultimii ani, aceste asternuturi au inceput sa aiba concurenta o data cu aparitia tesaturii fleece. Finetul este facut din fibre naturale de bumbac, testate astfel incat sa rezulte o tesatura groasa, calduroasa. Lenjeria de pat din fleece este facuta din fire de poliester, tesute astfel incat sa fie foarte pufoase. Tesatura fleece poate fi pufoasa pe ambele parti, sau cel mai frecvent, cum e in cazul paturilor, va fi pufoasa pe o parte si neteda pe cealalta, de obicei modelul fiind imprimat pe aceasta parte neteda.

Lenjerii pat

Flanelul este o tesatura durabila, fiind facuta dim bumbac. Tesatura fleece poate fi destul de rezistenta, insa numai in cazul in care este o tesatura groasa. De exemplu, paturile decorative sau fetele de perna din fleece nu sunt foarte rezistente daca sunt subtiri. Lenjeria de pat din finet de inalta calitate nu se scamoseaza si poate fi spalata atat in apa calda cat si in apa rece, in timp ce lenjeria de pat din fleece are tendinta de a se scamosa foarte usor si este recomandat sa fie spalata numai in apa rece, pentru ca poate intra la apa chiar si dupa mai multe spalari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *