Ce este lana?

Inca din antichitate oamenii au folosit lana pentru a-si confectiona haine si accesorii.

Calitatea acesteia s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani, acum prelucrandu-se in uzine in cantitati foarte mari.

Se stie ca lana ne protejeaza de frig atunci cand vremea este rece si ne tine racoare atunci cand afara  este cald. Durabilitatea ei este foarte importanta, aceasta rezistand in timp la multiple purtari si spalari. Fiind o fibra naturala, lana are capacitatea de a absorbi transpiratia, de a respinge cantitati mici de ploaie, scurgeri de apa sau zapada, acestea ramanand la suprafata si de a fi inflamabila. Pe langa toate aceste calitati ofera si confortul de care ai nevoie pentru a te odihni, mentinand temperatura optima a corpului.Iepure de angora

Datorita multiplelor ei proprietati, aceasta fibra a ramas vedeta materialelor textile fiind folosita pentru diverse utilitati, printre care confectionarea imbracamintei si producerea de articole casnice.

De ce a rezistat lana in decursul anilor? Deoarece are capacitatea de a pastra caldura corpului,  absoarbe umiditatea pielii si impiedica mirosurile neplacute datorita proprietatii antibacteriene.

Cele mai cucoscute si  tipuri de lana sunt : lana merinos, crossbred, angora si casmirul, toate acestea provenind de la diverse animale precum: iepuri si oi de angora, capre, oi, lame si boi moscati.Bou moscat

Cel mai des o gasesti in cuverturi de pat, covoare, paturi, perne, pilote, perdele, imbracaminte si in scutece pentru copii.

Lana neprelucrata poate fi alba, alb-galbuie, neagra, cenusie sau multicolora (nu este nici neagra, nici cenusie).

Este favorita in fabricarea accesoriilor de interior deoarece rezista si isi patreaza culorile in timp.Fibre de lana

Este important ca lana folosita pentru haine si paturi sa fie de calitate; gasita in combinatie cu fire sintetice, aceasta isi pierde din elasticitate si poate deranja.

Atentie la spalare ! Este de preferat ca aceasta sa fie spalata de mana si temperatura apei sa nu fie mai mare de 30 de grade deoarece materialul se poate strange. Si uscarea necesita atentie, fiind nevoie sa eviti uscarea la soare, pe calorifer sau langa foc.Pilota Billerbeck Victoria din lana 200x220 cm

Unele persoane pot fi incomodate de lana  deoarece poate provoca mancarimi si alergii. In astfel de cazuri recomand bumbacul.

Articolele din lana nu sunt ieftine, de aceea este considerata o fibra de lux.

Tu ce parere ai despre lana ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *