Lenjerie de pat

Ce lenjerie de pat cumparam?

In ziua de azi, alegerea lenjeriei de pat nu este cea mai usoara sarcina pentru ca sunt foarte multe optiuni, materiale si modele. Ideea e sa nu plecati caine surd la vanatoare, ci sa stiti cateva informatii de baza despre lenjeria de pat inainte de a pleca la cumparaturi, pentru ca exista cativa factori pe care trebuie sa ii luati in considerare.

Lenjerii pat

Marimea lenjeriei de pat. Este foarte important sa alegeti lenjerie de pat de marimea potrivita pentru patul vostru si asta e valabil in special pentru cearsafuri. Nimic nu e mai neplacut decat un cearsaf care se strange sub tine cand dormi. De aceea trebuie sa masori nu doar lungimea si latimea saltelei, ci si adancimea ei, si apoi sa aduni la fiecare cel putin 10 cm, pentru a putea indoi cearsaful sub saltea. In cazul cearsafurilor cu elastic, care trebuie sa fie perfect intinse pe saltea, se calculeaza latimea, respectiv lungimea saltelei, la care adaugam si adancimea ei, fara cei 10 cm in plus.

Lenjerie de pat

Materialul din care e facuta lenjeria de pat poate varia de la bumbac la bambus sau matase, dar in general, cele mai cautate lenjerii de pat sunt din bumbac 100%, iar lenjeria de pat de lux este in general din bumbac egiptean sau bumbac satinat. Bumbacul egiptean este renumit la nivel mondial pentru ca e bumbacul de cea mai inalta calitate. In cazul lenjeriei de pat se vorbeste si despre desimea firelor in tesatura, adica numarul de fire per cm patrat de material. Cu cat acest numar este mai mare, cu atat lenjeria de pat va fi mai luxoasa, mai fina si mai placuta la atingere. Asta pentru ca mai multe fire inseamna o tesatura mai stransa, insa desimea firelor nu trebuie sa fie un factor decisiv, pentru ca depinde foarte mult de calitatea firelor folosite.

Lenjerii de pat

De exemplu, asternuturile din bumbac egiptean cu o densitate mica vor fi mai fine si mai de calitate decat asternuturile cu o densitate mare dar dintr-un bumbac de calitate inferioara. In general, o lenjerie de pat care are o densitate de 200 este considerata de calitate buna, cea in jur de 300 este considerata de foarte buna calitate, iar cea peste 400 este lenjeria de pat de lux. Bine de stiut este faptul ca pretul lenjeriei de pat creste exponential o data cu desimea firelor din tesatura. O lenjerie de pat cu fire foarte dese nu este doar mai placuta la atingere, dar si mai rezistenta in timp si va face fata spalarilor si folosirii repetate.

Asternuturi de pat

Tesatura se refera la modul in care un anumita material este cusut. Folosind aceeasi materie prima, de exemplu bumbacul, se pot obtine diverse tipuri de esatura. Satinul de exemplu este cusut de exemplu 4 fire peste, 1 fi dedesubt iar percale este 1 fir peste, unul dedesubt. Tesatura influenteaza doua caracteristici ale lenjeriei de pat: confortul si durabilitatea, insa din pacate, cu cat o lenjerie de pat este mai confortabila si luxoasa, cum este cea din satin, nu este la fel de durabila, fiind o tesatura mai delicata decat percale de exemplu.

Tehnicile de fabricatie sunt si ele foarte importante. De exemplu, pieptanarea de refera la trecerea bumbacului prin perii foart fine, care indeparteaza fibrele mai scurte de bumbac, astfel ca firul obtinut va fi mult mai fin, mai lung si va fi folosit pentru o lenjerie de calitate superioara din punct de vedere calitativ, mai confortabila si impicit mult mai rezistenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *