Lenjerie pat

Diferente intre lenjerii de pat

Desi se pune foarte mult accentul pe densitatea firelor in tesatura in cazul lenjeriei de pat, nu numai desimea firelor e importanta ci si tipul de fibra folosita in tesatura. De altfel, o lenjerie de pat cu o fibra foarte buna dar o densitate mai mica a firelor in tesatura va fi mai fina, mai placuta la atingere si va rezista mai bine la spalari repetate decat o lenjerie de pat cu o densitate mare insa o fibra de calitate slaba. De ce unele lenjerii de pat sunt mai scumpe decat altele? De ce unele tipuri de lenjerie de pat sunt considerate a fi de lux? In afara de desimea firelor din tesatura, stiti pentru ce mai platiti in cazul unei lenjerii de pat de calitate?

Lenjerii pat

Fibrele din tesatura lenjeriei de pat

Amestecurile de bumbac-poliester sunt folosite in lenjeriile de pat durabile (poliesterul rezista mai mult decat bumbacul, fiind o fibra sintetice), care nu se sifoneaza usor si care sunt relativ accesibile ca pret. Dar daca va doriti o lenjerie de pat cu adevarat confortabila, nimic nu intrece lenjeria de pat din bumbac 100%. Nu se poate sa te trezesti ursuz dimineata daca ai o lenjerie de pat asa cum iti doresti si cea din bumbac e ideala pentru ca fibrele de bumbac indeparteaza umezeala de pe piele si mentin temperatura corpului constanta. Asternuturile din bumbac nu se pateaza la fel de usor ca si cele din amestec si fibra de bumbac elibereaza mai repede murdaria atunci cand este uda. Toate lenjeriile din bumbac au aceste caracteristici, insa asternuturile din bumbac cu fibra lunga sunt mult mai fine, nu se scamoseaza si dureaza foarte mult. Acestea asternuturi sunt facute din bumbac egiptean, bumbac pima sau bumbac supima.

Lenjerie de pat

Tesatura afecteaza felul in care asternuturile sunt resimtite la atingere, felul in care arata, longevitatea lenjeriei de pat si intr-un final, pretul ei. Tesaturile simple, clasice, care sunt tesute dintr-un numar egal de fire pe verticala si pe orizontala sunt mai putin scumpe si tipul de tesatura nu va fi trecut pe eticheta produsului. Percale este o tesatura superioara celei simple, avand o desime a firelor in tesatura de cel putin 180 si este cunoscuta pentru prospetimea si durabilitatea ei. Tesatura de tip saten are mai multe fibre pe verticala decat pe orizontala, rezultatul fiind o tesatura extreme de moale, dar care este mai putin durabila si se va scamosa mai repede decat o lenjerie de pat cu tesatura clasica. Tesaturile complicate, cum sunt jacquard sau damasc au textura si un model care variaza de la textura satenului si pana la tesaturi mai aspre. Aceste tesaturi pot fi la fel de durabile ca si cele clasice, insa necesita o tehnica speciala de tesere si implicit veti plati manopera mai mult, lenjeria de pat de lux fiind mult mai scumpa.

Lenjerii de pat

Finisajele lenjeriei de pat

Cele mai multe lenjerii de pat sunt tratate cu substante chimice, inclusiv clor, formaldehida si siliciu, pentru a nu intra la apa la prima spalare, pentru a-si metine forma si a nu se sifona foarte usor. Unele lenjerii de pat sunt tratate cu substante chimice pentru a le produce un luciu. Foarte putini producatori vor oferi lenjerii de pat finisate pur, in sensul ca nu au fost folosite substante chimice in finisarea lenjeriei de pat sau ca toate urmele de la produsele chimice utilizate in timpul fabricatiei au fost indepartate inainte ca lenjeria de pat sa fie pusa in vanzare.

Lenjerie pat

Aceste lenjerii de pat vor fi mai scumpe, insa sunt o investitie buna, mai ales daca suferiti de alergii sau aveti sensibilitati la diverse substante chimice. O alta optiune fara finisaje suplimentare sunt asternuturile de pat organice, din bumbac bio, cultivat fara utilizarea pesticidelor sau lenjerie din bambus 100%. Modelele si culorile sunt aplicate in general pe lenjeria de pat dupa ce aceasta a fost tesuta, asta inseamna ca lenjeria va fi mai aspra pana o veti spala de cateva ori. La lenjeria de pat care foloseste fire colorate, modelul este tesut si nu aplicat ulterior este mai calitativa si implicit mai scumpa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *