Ingrijirea lenjeriei de pat

Viata unei lenjerii de pat depinde foarte mult de modul in care avem grija de ea si de respectarea instructiunilor de ingrijire. Astfel, vom putea extinde viata medie a acestora. Dar, pentru a putea ingriji corespunzator o lenjerie de pat, avem nevoie sa cumparam produse de calitate, deoarece putem sa incercam sa pastram o lenjerie de pat ca noua, dar daca nu este croita din materiale de calitate, nu vom reusi.

In primul rand, o lenjerie de pat trebuie schimbata saptamanal, mai ales din punct de vedere igienic. Corpul uman transpira noaptea, se aduna praf si particule alergenice, care vor putea duce la boli de piele sau la boli de respiratie. Este destul, daca nu vrem sa ne complicam, sa avem minim doua seturi de lenjerii de pat pe care sa le folosim prin rotatie.

Este foarte important sa citim instructiunile de utilizare de pe eticheta unei lenjerii de pat, acestea fiind legate de ingrijire si de spalare. Aceste sfaturi sunt specifice, in functie de material, de desimea firelor tesaturii, de culorile si de modelele lenjeriei. Aflam sfaturi legate de felul in care trebuie calcate, de temperatura la care trebuie spalate, de puterea la care sa le stoarcem etc..

Vom mai gasi pe eticheta informatii legate de procesul de intrare la apa. Unele lenjerii de pat au trecut din fabrica prin acest proces (pre-shrunk), dar altele vor intra la apa dupa prima spalare. Trebuie sa avem in vedere acest fapt, pentru a evita situatiile in care superba lenjerie de pat nu se mai potriveste ca marime.

Masinile de spalat din zilele noastre au numeroase programe de spalat, in functie de tipul de tesatura pe care vrem sa il spalam. Desi majoritatea persoanelor folosesc programul zilnic, este important, pentru a putea prelungi durata de viata a unei lenjerii de pat, sa ne interesam care programe trebuie sa fie folosite si in ce situatii. Astfel, vom reusi sa prelungim viata lenjeriilor de pat, dar si a celorlalte haine pe care le spalam.

Greutatea pe care o suporta o masina de spalat este precizata in cartea de instructiuni de folosire, in functie de programul folosit la spalare. Aceste calcule sunt facute pentru a putea permite masinii, in timpul spalarii, sa inlature eficient mizeria si praful care se aduna pe materiale. Supraincarcarea unei masini de spalat cu haine sau cu lenjerii de pat va avea ca urmare spalarea ineficienta si stricarea materialelor.

Toate materialele trebuie spalate cu detergenti delicati si cu balsam. In caz contrar, lenjeria de pat se poate decolora si, dupa spalari repetate, se poate rupe. Evitati si folosirea unor cantitati prea mari de detergent, deoarece acesta va ramane impregnat in materialul lenjeriei si va putea cauza iritatii ale pielii sau, mai grav, probleme de sanatate.

Nu uitati, de fiecare data cand apare o pata pe lenjeria de pat, este indicat sa actionati imediat asupra ei prin inmuierea in apa rece. In caz contrar, pata poate deveni definitiva, iar zona respectiva va deveni mai sensibila si, ulterior, se va rupe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *