Lenjerii pat

Ingrijirea si curatarea cearsafurilor

Lenjeria de pat este unul dintre lucrurile pe care le luam de bune, cum este frigiderul sau curentul electric. Oarecum ni se cuvine sa dormim in asternuturi frumoase, si intr-un fel e normal, avand in vedere ca ne petrecem mai mult de jumatate din viata dormind, dar in acelasi timp, nu ar fi corect sa le dam ceva inapoi asternuturilor noastre? Nu merita si ele sa fie intretinute, ingrijite? Daca vocea asternuturilor noastre este eticheta lor, nu merita si ele sa o citim si sa le ingrijim conform instructiunilor care ne-au fost oferite? Si mai mult, lenjeria de pat, la fel ca si lenjeria intima, intra in contact direct cu pielea noastra, deci trebuie tinuta curata si fara alergeni sau bacterii care ne pot face rau.

Lenjerii de pat

In primul rand, nu aruncati lenjeria de pat in masina de spalat la intamplare. Incercati sa faceti o bila de material, pe care sa o asezati in mijlocul cuvei de la masina de spalat. Prin rotire, materialul se loveste de el insusi si se curata fara ca lenjeria de pat sa isi strice forma. Daca lenjeria e patata in anumite locuri, pulverizati un lichid special pentru indepartarea petelor inainte de a modela lenjeria sub forma de bila. Pe cat posibil, incercati sa spalati lenjeria de pat separat de celelalte rufe, in special separat de prosoapele de bucatarie. Nu este vorba numai de culoare, ci si de faptul ca lenjeria de pat poate capata mirosuri sau uneori microbi de la lavete sau prosoape de bucatarie. Spalate impreuna cu prosoapele de baie, asternuturile se pot scamosa, mai ales daca fibrele lungi de bumbac intra in contact si in continua frecare cu fibrele scurte de bumbac din prosoape.

Lenjerie de pat

Chiar daca nu aveti chef sa va ridicati din pat cand ati patat cearsaful cu un strop de ciocolata calda, este ideal sa faceti asta! Cu cat scoatei petele mai repede, cu atat evitati ca ele sa devina pete permanente. In cazul petelor de sange, cel mai important este sa actionati imediat cu o solutie pentru scoaterea petelor si sa lasati la inmuiat cearsafurile in apa rece inainte de spalare. Orice ati face, scoateti pata inainte de a usca lenjeria de pat, mai ales daca folositi uscatorul special, pentru ca din cauza caldurii, petele pot deveni permanente. Rezistati tentatiei de a supra-incarca masina de spalat – nu doar ca rufele nu se spala bine si nici uniform, dar supra-solicitati motorul masinii de spalat. In plus, cu cat masina este mai incarcata, cu atat lenjeria de pat va iesi mai sifonata de la spalat.

Lenjerii pat

Este ideal sa schimbati si sa spalati lenjeria de pat o data pe saptamana si ideal ar fi sa aveti mai multe seturi de lenjerie pe care sa le rotiti. Daca spalati un set de lenjerie de pat o data pe luna, va veti bucura de el mai mult timp. O lenjerie de pat de calitate, cum este cea din bumbac de exemplu, poate dura pana la 15 ani, daca este ingrijita asa cum trebuie. Nu folositi niciodata produse de curatare pe baza de clor, chiar daca indeparteaza petele, slabeste materialul, care se poate sfasia in timp. Un mod natural de a albi lenjeria de pat este sa adaugati un sfert de cana de suc de lamaie la ciclul de spalre si sa spalati lenjeria cu apa calda, lasand-o sa se usuce la soare.

Lenjerie pat

Folositi un detergent bland, de preferinta linchid, care se dizolva mai repede in apa si curata foarte eficient. Daca raman urme de detergent pe lenjeria de pat nu sunt doar inestetice, ci fac lenjeria mai aspra. Un alt sfat este sa spalati intotdeauna lenjeria de pat noua inainte de folosire, mai ales daca are modele complicate, pentru ca in general, lenjeria de pat noua este aspra din cauza vopselei. Pe masura ce este spalata, in special lenjeria de pat din bumbac, ea devine mai moale si mai placuta la atingere.

One thought on “Ingrijirea si curatarea cearsafurilor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *