Tipuri de materiale si tesaturi intalnite la lenjeriile de pat (I)

Cum alegem o lenjerie de pat cand sunt atatea optiuni pe piata?

In primul rand trebuie sa tinem cont de materialul din care sunt facute lenjeriile de pat: bumbac, matase, in, bambus, polycotton, modal sau diferite amestecuri din aceste materiale.

Va voi prezenta principalele materiale folosite pentru lenjeriile de pat, fiecare cu avantajele si dezavantajele lui:

Bumbacul

Este probabil cel mai confortabil si utilizat material. Tesaturile folosite pentru confectionarea lenjeriilor de pat pot fi: 100% din bumbac sau combinatii de bumbac cu alte materiale naturale (bambus, in) sau sintetice (modal, poliester). Este de preferat sa alegeti o tesatura din bumbac pur deoarece se comporta bine la spalat, e placuta la atingere si absoarbe foarte bine umezeala corporala.
In ceea ce priveste tipul de bumbac, este recomandat bumbacul egiptean, recunoscut pe plan mondial ca fiind de cea mai buna calitate. De ce? Deoarece sezonul de vegetatie este mai lung decat in alte parti ale lumii, iar temperatura mai ridicata, toate acestea ducand la producerea de fibre de bumbac mai lungi si mai puternice.

Urmatorul pe scara calitatii este bumbacul Pima care a fost dezvoltat in sud-vestul Statelor Unite. Fibrele sale sunt aproape la fel lungi ca cele ale bumbacului egiptean. Specia ce creste in sud-vestul SUA poarta denumirea de SuPima si este cea mai populara varietate. In ceea ce priveste prelucrarea bumbacului, se recomanda alegerea unei tesaturi din bumbac pieptanat. Bumbacul pieptanat se refera la un proces de curatare care indeparteaza impuritatile si fibrele scurte, imbunatatind consistenta produsului finit. Practic, in loc sa avem un amestec de fibre lungi, medii si scurte, dupa pieptanare raman doar fibrele lungi, mult mai rezistente si valoroase. Aceasta tehnologie creste pierderile de materie prima si implicit pretul bumbacului si al produsului finit.

Matasea naturala

Fibra de matase provine din firul produs de fluturele de matase (Bombyx mori) in faza de cocon. Este in consecinta un material 100% natural, placut la atingere si racoritor, care lasa corpul sa respire, foarte placut de utilizat in special vara. Ca si dezavantaje apar modul de intretinere si pretul care datorita modului dificil de obtinere este foarte mare.

Polycotton-ul (amestec de poliester cu bumbac)

Produs in diferite combinatii procentuale din poliester (material sintetic) si bumbac, prezinta putine calitati remarcabile: se spala usor, se sifoneaza greu si are un pret scazut. Ca si dezavataje, cel mai important este ca nu lasa pielea sa respire, provoaca transpiratie si nu absoarbe la fel de bine apa ca si materialele 100% naturale.

Polycottonul este un amestec de fire de bumbac si poliester. Acest amestec este de obicei destul de confortabil, combinand caracteristicile naturale de moliciune si absorbtie a umiditatii bumbacului cu caracteristicile creponate ale poliesterului, se spala usor si are un pret scazut. Ca si dezavataje, cel mai important este ca nu lasa pielea sa respire la fel de bine ca si materialele 100% naturale, poate provoca transpiratie si alergii si are o rezistenta mai scazuta. De obicei, continutul de fibre care apare primul in denumire este fibra dominanta a amestecului, spre exemplu daca intalniti denumjirea bumbacpoly (cottonpoly) acesta are 51% bumbac si 49% poliester.
Un amestec standard de polycotton este poliester 65% bumbac 35%, combinatie folosita in general pentru lenjerii de pat.

In articolul urmator: inul, modalul si bambusul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *