Tipuri de materiale si tesaturi intalnite la lenjeriile de pat (III)

Acum ca sunteti in tema cu materialele, o alta caracteristica importanta in alegerea lenjeriei de pat pe langa material, este tipul de tesatura. Tesaturile cele mai intalnite in cazul lenjeriilor de pat sunt: satin, jaquard sau damasc, ranforce, percale si creton. Le gasiti prezentate mai jos:

 Satinul

Satinul este o tesatura deasa care la inceput a fost tesuta din matase, ulterior, si cel mai des folosit in prezenta din bumbac sau din fibre sintetice, cu una dintre fete mai lucioasa. Termenul se refera la finisajul tesaturii si nu la continut sau densitate. In mod curent, procesul de tesere presupune un fir de urzeala (fir vertical) pentru fiecare al 4-lea fir de batatura (fir orizontal), dar pot fi si rapoarte de 1/3, 1/5 si pana la 1/7. Un tip de tesatura satin se poate vedea in imaginea de mai jos:TC (Thread/cmp) sau numarul de fire pe centimetru patrat in cazul tesaturii tip satin porneste de la 120 fire/cm2. Numarul de fire este o masura ce indica asprimea sau finetea unei tesaturi. El se masoara prin numararea firelor de executie cuprinse intr-un singur centimetru patrat de material, incluzand atat firele de pe lungimea (urzeala) tesaturii cat si cele de pe latimea (batatura) ei.
In general, un numar mare de fire pe cm patrat (TC) indica o calitate mai ridicata a tesaturii.

In cazul lenjeriilor de pat, materialul folosit cel mai des este bumbacul, tesatura fiind denumita in mod obisnuit bumbac satinat. Firele sunt adesea mercerizate. Mercerizarea este un proces chimic care presupune tratarea firelor sau tesaturilor de bumbac cu o solutie de hidroxid de sodiu, pentru a le face mai netede, mai matasoase, mai compacte si mai rezistente. De asemenea, in cazul firelor mercerizate, vopseaua adera mai bine si este mai durabila. In general lenjeriile de pat din satin de bumbac mercerizat se regasesc sub denumirea generica de bumbac dublu satinat. Daca firele nu sunt bine tratate, se poate ca dupa spalari dese si care nu respecta indicatiile etichetei de intretinere, tesatura sa se scamoseze, insa chiar si asa se comporta mai bine decat tesaturile din amestec. Este tesatura ideala pentru zonele cu climat umed, tropical si pentru perioada verii. Satinul de calitate este fin si placut la atingere.

De precizat este faptul ca luciul satinului de bumbac, simplu sau dublu, nu este la fel de intens ca si cel al satinului de matase naturala. Singurul care se apropie de luciul matasii naturale este satinul din polyester, care insa prezinta mai multe neajunsuri: nu lasa pielea sa respire, este foarte alunecos, are o rezistenta redusa.

Jaquard

Termenul de Jaqard vine de la razboiul de tesut mecanic, inventat de Joseph Marie Jacquard, pus pentru prima data in functiune in 1801, care simplifica procesul de fabricatie a textilelor cu modele complexe, cum ar fi brocartul si damascul si este utilizat ca denumire generica a tesaturilor care prezinta un model complex realizat in tesatura.

Aceste tesaturi sunt fabricate pe un razboi de tesut cu control individual al fiecarui fir de urzeala. Astfel pot fi realizate tesaturi de aproape orice tip sau complexitate. Brocartul si damascul sunt tipuri de tesaturi tesute jacquard. Tesaturile sunt fabricate utilizand atasamentul Jacquard. Datorita mecanismului de creare a modelelor foarte versatil, acest atasament permite teserea unor modele cu design complicat tesute la dimensiuni considerabile. In cazul tesaturilor jaquar sunt manipulate individual intre 100 si 15000 de fire pentru a permite realizarea modelelor complicate curbilinii.

Prin acest procedeu se pot produce tesaturi elaborate, de la stofa pentru tapiterii, pana la brocarturi si tesaturi din damasc.
In articolul urmator tesaturile percale, ranforce si creton.

One thought on “Tipuri de materiale si tesaturi intalnite la lenjeriile de pat (III)”

  1. Cautand pe netul romanesc iata ca am aflat pe
    pagina dvs.. Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea
    informatiilor de pe acest sait si va doresc cat mai mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *