Tipuri de materiale si tesaturi intalnite la lenjeriile de pat (IV)

Voi termina prezentarea tesaturilor cu cele mai intalnite si comercializate tesaturi pentru lenjerii de pat: percale, ranforce si creton.

Percale
Este un tip de tesatura neteda si stransa, cu un numar mare de fire pe centimetru patrat (70-200), cu nervuri in cruce, care ofera de obicei un fir de suprafata. Este realizata din fibre de bumbac pieptanate, din acest motiv este mai placuta la atingere. Intretinuta corespunzator este o tesatura rezistanta in timp, usor de intretinut.

Ranforce
Este un tip de tesatura din bumbac realizata din fibre nepieptanate, cu un numar mai mic de fire in tesatura. Procesul de tesere presupune un fir de urzeala (fir vertical) pentru fiecare fir de batatura, cu varianta de 2 fire de urzeala pentru un fir de batatura. Numarul de fire pe centimetru patrat este intre 55-70. Datorita acestor caracteristici nu este o tesatura la fel de fina ca si satinul sau percale-ul.

Creton
Este una dintre cele mai ieftine tipuri de tesatura de bumbac nepieptanat, cu fibre scurte si fire mai groase. Ca si tip de tesatura seamana cu tesatura ranforce, dar numarul de fire pe centimetru patrat este mai mic (42-48 fire/cm2), din aceasta cauza rezistenta la contractie este mai mica decat in cazul tesaturilor tip ranforce (sansele sa intre la apa sunt mult mai mari). De asemenea este o tesatura mai grea si mai aspra decat tesatura ranforce.


In concluzie, atunci cand alegeti o lenjerie de pat, trebuie sa tineti cont de tesatura, material si nu in ultimul rand de bugetul pe care doriti sa-l alocati. Tineti cont ca, in general, cu cat tesatura din care este fabricata lenjeria de pat este mai complexa si mai densa, cu atat pretul este mai mare. De asemenea materialul din care este confectionata tesatura creste sau scade pretul unei lenjerii de pat. Astfel, o lenjerie de pat din polycotton va fi mai ieftina decat o lenjerie de pat din bumbac si la mare distanta (ca pret si calitate) de o lenjerie de pat din bambus, in sau modal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *